Folklore - Mad

 
 

Ofto

 

 

 

Ofto eller antikristo er en speciel måde at grille på, hvor man ikke anbringer kødet over gløderne, men lader det hænge ved siden af bålet.

 

 

Fra gammel tid har især hyrder anvendt denne stegemåde, når de opholdt sig ude i bjergene. Først skulle fåret slagtes og skæres i passende stykker (γουλίδια, goulidia).
 

 

 

 

Når kødet er skåret op, tændes et bål, hvor man placerer nogle sten omkring (στερμενιά, stermenia). Disse sten holder spyddene med kød.
 

 

 

 

Kødet placeres dernæst i passende afstand ved siden af flammerne, hvor det steger i en lille times tid, inden det vendes og steger på den anden side.
 

 

 

 

I dag er ofto en tilberedningsform, der vinder mere og mere indpas – også på restauranter.

 

 

Ofto-tilbredning er sundere end traditionel grilning med kødet anbragt over ilden, da det tilberedes ved anvendelse med lavere varme, så man undgår de skadelige stoffer, der udvikles ved grilning.