Doliner

 

Doliner eller jordfaldshuller, som de også kaldes, dannes ved en underjordisk sammensynkning af undergrunden. De ses i karstlandskaber, hvor kalkstenen er blevet borteroderet af vand.

Da Kreta stort set udelukkende består af denne stenart, er de ret almindelige.
 

 

Her nogle eksempler fra Lefka Ori

 

 

og nogle fra Psiloritis.

 

 

 

 

Et af de mest imponerende og nemmest tilgængelige jordfaldshuller går under navnet 'Voulismeno Aloni', den sunkne tærskeplads, på grund af sin næsten runde form.

 

 

Voulismeno Aloni ligger ca. 15 km vest for Iraklion og er ca. 90 m i diameter, mens dens vægge er mellem 15 og 50 meter høje. Hvis man fra Iraklion kører ad vejen til Anogia, skal man dreje mod Marathos umiddelbart efter Arolithos. Efter 2-3 kilometer kommer man til stedet, hvor der nu er anlagt en parkeringsplads til de besøgende.

 

 

Der er selvfølgelig også tilknyttet en myte til stedet, nemlig at en bonde havde sin tærskeplads her, og da han sammen med sin kone og datter ville tærske på profeten Ilias' dag, blev helgenen vred, da man ikke burde arbejde den dag. Han lod tærskepladsen forsvinde ned i jorden, og selv den dag i dag kan man på profeten Ilias' dag høre kornets knasende lyd og datterens sang.

 

 

Dolinen anvendes på grund af sine lodrette vægge ofte til klatring af forskellige alpine klubber og foreninger.