Infrastruktur

 

Havne

 

Kreta har fem færgehavne: Kissamos, Souda (Chania), Rethymno, Iraklio og Sitia, der alle ligger på nordkysten.
 

 

Lufthavne
Fra Danmark er der direkte fly til Iraklio (Nikos Kazantzakis lufthavnen) og til Chania (Daskalogiannis lufthavnen). Desuden ligger der en indenrigslufthavn ved Sitia.

 

 

Busser
Ud over de lokale bybusser er der et glimrende net af fjernbusser (KTEL). De er delt i to afdelinger: KTEL Hania-Rethymno A/S, der betjener Vestkreta (indtil Iraklio) og KTEL Heraklion-Lasithi A/S, der kører på Midt- og Østkreta. Hvert år udgives en køreplan, der kan fås på busstationerne. 

 

 

Veje og stier

 

Langs nordkysten fører motortrafikvejen Ethniki Odos (National Road) fra Kissamos i vest til Sitia i øst.

 

Pga. landskabets beskaffenhed er det vanskeligt at anlægge veje langs sydkysten, så derfor stråler vejene til byerne på sydkysten ud fra nordkysten. Skal man f.eks. fra Paleochora til Sfakia, kan man med fordel benytte de lokale færger Samaria og Daskalogiannis.

 

 

Fra Rethymno fører en udmærket vej ned over Spili til Tymbaki og videre over Messara sletten til Viannos. Herfra bliver vejen smallere mod Ierapetra.

 

Der findes selvfølgelig et utal af lokale veje, der generelt er i god stand. Man skal dog altid tage sig i agt for huller i vejen, forårsaget af nedfaldne klippestykker - og store fåreflokke, der nu og da passerer vejen. Stadig flere veje bliver udvidet og asfalteret, så grusveje møder man efterhånden kun i de øde egne og i bjergene.

Inden bilen blev folkeeje, foregik al transport næsten udelukkende med muldyr eller æsler, der behændigt klarede stierne i det ujævne terræn. Det udbyggede stisystem (kalderimia) bruges stadig, ikke mindst pga. E4 - et net af naturskønne ruter, der findes over hele øen.

 

 

Selvom stierne er tydeligt afmærket med gule E4-skilte, kan det anbefales at medbringe et godt kort.
Mange af de nye kort er i en rimelig stor målestok, men indeholder desværre nogle fejl ved angivelse af veje og bynavne.
Til trekking findes de ret nye (2006/07) og detaljerede kort fra Anavasi (1:25.000). Indtil nu er der udgivet syv kort i serien, der dækker Lefka Ori, Psiloritis, Lassithi bjergene og Zakros.