Historie - Romertiden

Romersk herredømme

 

Den romerske magtovertagelse satte en stopper for de evindelige stridigheder, der havde hærget øen i de foregående århundreder, mens øen stadig var delt i flere selvstyrende bystater. Romerne respekterede det lokale selvstyre (det kretensiske Fællesråd, Koinón, der var dannet i ca. 210 f. Kr.), idet de kun havde besat Kreta af strategiske og til dels økonomiske grunde.

 

Derfor forsøgte de hverken at påtvinge kretenserne det latinske sprog eller at ændre væsentligt på deres dagligdag. Da den lokale befolkning ydermere ikke gjorde nævneværdig modstand mod den nye tingenes tilstand, trak romerne hurtigt de fleste af deres militære tropper væk fra øen.

 

I Gortyna, der blev det administrative centrum, og andre større byer opførte man prægtige bygninger. Livet begyndte generelt at blomstre op - ikke mindst pga. den livlige handel. Der blev anlagt adskillige havnebyer, såsom Kali Limenes, Matala, Levina (Lenta) og Falasarna.

Der blev bygget veje og broer samt store akvædukter til at lede vandet fra de vandrige bjergegne til bycentrene.
Vandet blev dels anvendt i husholdningen og dels til de store badeanstalter, der blev opført mange steder, f.eks. i Aptera øst for Chania.

Et særligt kendetegn fra romertiden var opførelsen af amfiteatre. som der er fundet rester af i bl.a. Kissamos, Gortyna, Chersonissos og Ierapetra. Men det største af teatrene lå i Lyktos, og det eksisterede indtil 1583, hvor venezianerne rev det ned for at anvende materialerne til forstærkning af bymuren.

Den italienske læge Onorio Belli besøgte stedet i 1586, hvor han foretog udgravninger og beskrev ruinerne af teatret:

 

"Det er svært at genskabe sig teatrets arena, der hverken er prydet med søjler eller noget andet pga. de mange ruiner, der ligger spredt overalt og forhindrer en i at se, hvordan den så ud...

 

 

Tilskuerpladserne er udskåret i klippen, der helt og aldeles består af en blød stenart, man let kan hugge i, og som også anvendes til husenes tage, da den er modstandsdygtig over for regn...

 

Teatret var det største i hele dette kongedømme...

 

Selv om Lyktos var blevet ødelagt af Knossos og Gortyna, blomstrede byen under de romerske kejsere Trajan [98-117] og Hadrian [117-138] ..."

 

At byen var stor og betydningsfuld, fremgår tydeligt af resterne af den store akvædukt, der ligger ved den nærliggende landsby Toichos.

I de luksuriøse templer og bygninger var der også kunstneriske mosaikgulve, hvoraf flere stadig er bevaret i rimelig stand - og adskillige statuer. Da den italienske opdagelsesrejsende Buondelmonti i begyndelsen af det 15. årh. besøgte Kreta, registrerede han mere end 2.000 statuer alene i Gortyna.

Ved Romerrigets opdeling i 395, hvor den romerske kejser Konstantin den Store grundlagde en ny hovedstad i Konstantinopel, kom Kreta under Det Østromerske Rige, der senere blev kendt under navnet Det Byzantinske Rige.