Historie - Romertiden

Erobringen af Kreta

 

I 146 f.Kr. erobrede romerne det sydlige Grækenland, men der skulle gå mange år, inden de fik en anledning til at besætte Kreta. Den kom i forbindelse med den tredje mithridatiske krig (74-63 f.Kr.). Mithridates Eupator var konge af Pontus og havde besat det romerske Lilleasien. Romerne anklagede kretenserne for at hjælpe ham med lejesoldater og drive sørøveri ud for Kilikien.

 

I 74 f.Kr. fik den romerske feltherre Marcus Antonius ordre til at angribe Kreta, men han led et knusende nederlag, da de kretensiske generaler Panaris (fra Kydonia) og Lasthenis (fra Knossos) besejrede ham og sænkede det meste af hans flåde i strædet mellem Iraklion og øen Dias. Marcus Antonius blev tvunget til at overgive sig på nedværdigende betingelser, som Rom umuligt kunne acceptere.

 

Da kretenserne frygtede et romersk hævntogt, sendte de umiddelbart efter en delegation til Rom for at forhandle sig til fred og skabe en alliance, men delegationen blev mødt af så store modydelser, at det ikke var realistisk at fortsætte forhandlingerne.

 

I stedet befalede det romerske senat Quintus Caecilius Metellus at erobre Kreta, og i 69 f.Kr. landsatte Metellus sine legioner på Vestkreta. Det første store slag stod ved Kydonia, hvor romerne besejrede de kretensiske styrker. Herefter gik det slag i slag østpå, og overalt måtte kretenserne vige for de overlegne romerske hærstyrker. Med indtagelsen af Ierapytna (Ierapetra) i 67 f.Kr. var erobringen af Kreta et faktum, og Metellus kunne i triumf vende hjem til Rom, hvor han fik tilnavnet Creticus.

Efter erobringen blev Kreta - og Kyrene i det nuværende Libyen - en samlet romersk provins med Gortyna som hovedstad.