Berømte personer

Nikos Kazantzakis

 

Biografi

Bibliografi

Museum

 

I landsbyen Varvari, der i 1971 ændrede navn til Myrtia, ligger det smukke Kazantzakis-museum. Byen ligger ca. 20 km syd for Iraklio midt i de vidtstrakte vinmarker i Peza distriktet.


Museet blev i sommeren 1983 åbnet af dets stifter Giorgos Anemogiannis, der fortæller om tilblivelsen:

 

Nikos Kazantzakis havde i sit testamente ytret ønske om, at hans bøger og personlige ejendele blev udstillet i hans barndomshjem i Iraklio, men det blev kun til et mindre rum på Iraklios Historiske Museum.

 


Jeg synes, at der manglede et museum, der var en så stor personlighed værdig. Da jeg fik fuld ejendomsret over et 2-etagers hus, som havde tilhørt min familie, inden det blev solgt til nogle tyrkere i 1831, og da kommunen tilbød mig nogle kvadratmeter af nabohuset, der havde tilhørt Kaptajn Michalis, Nikos Kazantzakis' far, og jeg blev støttet økonomisk af den græske regering, gik jeg i gang med museet.

Bygningen inden renoveringen

 

Det var et tidskrævende arbejde at indsamle håndskrifter, breve, førsteudgaver af hans bøger, dokumentation om teateropførelser, film og tv-udsendelser om og af hans værker, billeder, buster og udklip fra verdenspressen til et arkiv, hvor forskere kan indhente oplysninger.

 

 

Manuskript fra museet.  Sal med video
På fotoet ses Giorgis Zorbas Her har gæsten mulighed for at se 
en video om Kazantzakis' liv på forskellige sprog 

og se hans bøger på diverse sprog.