Månedens historie/billede Se
Maj 2003 Tidligere måneder

 

Neoria

 

På G. Corners kort fra 1625 ses arsenalerne tydeligt i den østlige del af havnen.

 

Efterhånden som venezianerne følte deres magtposition truet - især fra det osmanniske rige - lod de i 1500-tallet opføre ikke mindre end 17 arsenaler (Neoria) i Chanias havn. De første tre stod færdige i 1526. Og hele komplekset fuldendtes i 1599.

Oprindeligt var arsenalerne åbne ud mod havnen, så skibene kunne sejle derind for at blive repareret eller for at ligge i ly for vinterstormene.

Senere, da den nordøstlige bastion skulle udvides, bygges der endnu to ud af fem planlagte arsenaler. De er i dag kendt som Moro's arsenaler, opkaldt efter den embedsmand, der lod dem opføre.

I løbet af tyrkertiden forfaldt arsenalerne, og ni af dem blev revet ned. I dag findes der derfor kun syv sammenhængende (hvoraf det vestligste nu anvendes som udstillingslokale og resten til opmagasinering) samt et enkelt vest for den gamle toldbygning. På sidstnævnte blev der i anden halvdel af 19. årh. bygget en første sal, der rummede den kristne skole. 
Efter en gennemgribende istandsættelse åbnedes bygning i 2002 for publikum med udstillings- og foredragssale i flere niveauer.
Under Den Kretensiske Selvstændighedsperiode (Kritiki Politia) blev arsenalerne muret til ud mod havnen, og da man nogle år senere byggede havnepromenaden, blev arsenalerne helt afskåret fra vandet.