Månedens historie/billede Se
Februar 2004 Tidligere måneder

 

Vamos hulen

 

I foråret 2000 begyndte udforskningen af en undersøisk hule på Drapano næsset under ledelse af Vasilis Giannopoulos fra afdelingen for palæantropologi og speleologi under det græske kulturministerium.

 

Hulen, hvis indgang nu ligger under havets overflade, har tidligere været fritliggende - bl.a. under den sidste istid, hvor havets overflade i dette område har ligget ca. 10 m under den nuværende, hvilket også de mange stalagmitter og stalaktitter, der pryder hulen, vidner om.

 

Allerede under det første besøg i den 160 m lange hule fandt man knogler (lårben og kindtænder) fra elefanter, der ikke lignede de øvrige fund, der hidtil var gjort på Kreta.

 

Efterfølgende har man fundet knogler fra mindst tre voksne elefanter, og undersøgelser har vist, at de stammer fra en ny art endemisk elefant, der senere har fået betegnelsen Elephas Chaniensis.

 

Elefantens højde (ca. 3 m) adskiller sig ikke væsentligt fra de nulevende elefanters, men dens kropsbygning har været betydeligt kraftigere og mere kompakt.

 

 

Det skønnes, at elefantknoglerne er 50 - 60.000 år gamle.

 

For eventuelle "lykkejægere" skal det oplyses, at der ikke er adgang til hulen, da den ligger på militært område.