Månedens historie/billede Se
April 2004 Tidligere måneder

 

Kri-kri

 

En af Kretas stoltheder er den endemiske vildged - kri-kri (capra aegragra cretica). Geden med de store horn har altid været et symbol på frihed, fordi den lever alene i bjergene og er en mester i at springe fra klippe til klippe, selv på de mest halsbrækkende steder, hvor almindelige geder må give op.

Før i tiden levede kri-kri'en frit over hele Kreta, men nu findes den kun i Lefka Ori (omkring Samaria kløften).
 

 

Man har desuden oprettet reservater på øerne Agii Theodori ud for Agia Marina (vest for Chania), Dias (ud for Iraklion) og Agii Pantes (ud for Agios Nikolaos) for at sikre den fortsatte eksistens af den rene (fuldblods-) kri-kri, idet der er fundet eksemplarer på blandede afkom af vildgeder og tamgeder.

 

Den knap 1 m høje kri-kri har en lysebrun pels med en karakteristisk mørk tegning langs rygraden. Pelsen skifter dog farve med alderen og bliver mere grålig. Bukken har overdrevent store horn, mens hungeden (sanada) kun har små horn.

 

Det kan være vanskeligt at opleve en kri-kri i naturen, idet gederne ofte holder sig skjult om dagen, men i byparken i Chania kan man nyde synet af det smukke dyr.