Månedens historie/billede Se
August 2004 Tidligere måneder

 

Morosini springvandet

 

I Iraklion på Eleftherios Venizelos pladsen for enden af 25. August Gaden ligger det kendte Morosini springvand. I begyndelsen af juli blev springvandet atter taget i brug efter en omfattende renovering af dets fire løvefigurer.

 

 

Løverne blev afmonteret i januar og transporteret til et specialværksted i Rethymno, hvor de med stor omhyggelighed blev renset og repareret under opsyn af arkæologer.

 

Springvandet blev oprindeligt indviet den 25. april 1628 af Francesco Morosini, der var provveditore generale (generalkommandant) i Iraklion, der dengang hed Chandakas. Ud over springvandet byggede han også en vandledning fra Juchtas bjerget til byen.
 Springvandet i 1973

 

I Morosinis rapport fra 1628 står bl.a. følgende:

 

På Skt. Markus' dag, vores velsignede beskytter, kunne befolkningen på pladsen i Chandakas se vandet springe fra de otte rør (løvefigurerne blev åbenbart først anbragt senere). Ved en stor højtidelighed og under overværelse af talrige militærpersoner, der klappede begejstret og lovpriste Gud og La Serenissima (den venezianske stat) blev fontænen velsignet af både Hans Velærværdighed Ærkebiskoppen i spidsen for det latinske kleresi og den græske Protopapas (provst) i spidsen for det ortodokse kleresi.

 

Jeg har ladet fontænen udforme, så den fremstår præsentabel og smuk med alle de udsmykninger, jeg fandt passende: En statue af Poseidon i overnaturlig størrelse, fremstillet i græsk marmor af en lokal kunstner, samt relieffer og anden udsmykning i andre typer græsk marmor.
Veneziansk medalje med fontænen. Nederst årstallet MDCXXVIII = 1628
 

Hvad, der siden hen skete med Poseidon statuen, vides ikke, men den eksisterede stadig i 1739, da den engelske opdagelsesrejsende Richard Pococke besøgte Kreta.

 

Senere (1650) udnævntes Morosini til general for flåden i Ægæerhavet, men i 1667 blev han af senatet i Venezia sendt tilbage til Kreta for at lede forsvaret af Iraklion, der var under tyrkisk belejring. Da flere af de internationale militærtropper forlod byen, blev Morosini nødt til at opgive kampen og gå til forhandlingsbordet. Traktaten gav den kristne befolkning tilladelse til at forlade byen med deres ejendele og tillod Morosini at medtage hele det venezianske arkiv. Fem skibe blev lastet med dokumenter og bøger, men kun tre nåede frem til Venezia.

 

Veneziansk medalje med Morosini. Inskriptionen lyder: FRAN(CESCUS) MAUROC(ENUS) VEN(ETUS) REGNI CRETAE PROCONSUL

 

Igen i 1684 blev Morosini udnævnt til flådegeneral, og efter flere sejre over tyrkerne erobrede han Peloponnes og Athen. I 1688 blev han valgt til doge i Venezia, men fem år senere stod han atter i spidsen for de venezianske styrker. Han døde den 6. januar 1694 i Napoli di Romania (Nafplion på Peloponnes).

 

 

Da Iraklion - efter 20 års belejring - måtte overgive sig til tyrkerne, begyndte en ny epoke på Kreta. De nye besættere ombyggede mange af de venezianske mindesmærker, bl.a. også Morosini springvandet, der blev forsynet med marmorsøjler i 1847.