Månedens historie/billede Se
Maj 2019 Tidligere måneder

 

Ødelæggelser efter uvejr                

 

 

Foråret har været yderst koldt og regnfuldt på Kreta. Alene i slutningen af februar faldt der næsten 500 mm i Lefka Ori på to dage. I alt fik Askyfou højsletten 1200 mm i februar.
 

 

De store regnmængder resulterede i, at floderne gik over deres breder og forårsagede store ødelæggelser. Flodlejerne blev udvidet, og vandstrømmen skyllede træer og dyr væk.

 

 

Det gik også hårdt ud over infrastrukturen, da i alt ni broer blev ødelagt. Værst var situationen ved Platanias, hvor broen over Iardanos-floden faldt sammen. Den blev dog hurtigt midlertidigt erstattet af en af militærets Bailey-broer, indtil en ny bro kan stå færdig. Den midlertidige bro bliver revet ned i begyndelsen af maj, så man kan begynde opførelsen af en ny permanent bro, der forventes at stå klar den 12. maj. Indtil da er der ikke forbindelse denne vej.

 

 

Et andet stort tab var, da den historiske bro over Keritis floden ved Alikianos (opført 1907-11) sank i grus.

 

 

Områdets indbyggere gik straks i gang med at bygge en dæmning, så det igen var muligt at køre fra byen til Chania, indtil der bliver fundet en permanent løsning. Dæmningen blev dog ødelagt ved det næste voldsomme uvejr, men blev atter opført og forstærket. Efter fjernelse af Bailey-broen ved Platanias forlyder det, at den skal anbringes her.

 

 

Vejnettet led også store skader, da veje blev undermineret og styrtede i afgrunden. På National Road ved Megala Horafia vest for Chania er der i øjeblikket opsat trafiklys, da passage kun er mulig i et spor.

 

 

Området mellem Chania og Prasses er hårdt ramt af jord- og stenskred.

 

 

Ved Lakki på vej mod Omalos styrtede vejen sammen lige ved indkørslen til byen. De to billeder er taget med en uges mellemrum.

 

 

Desuden er der jord- og stenskred på mange mindre veje. De er dog så vidt muligt skubbet ind til siden.

 

 

Overalt arbejdes der intenst på at normalisere forholdene, men man må nok regne med visse gener en tid lang.