Månedens historie/billede Se
Juli 2019 Tidligere måneder

 

Tunnel ved Topolia                  

 

 

Der findes efterhånden en del tunneller på Kreta. Men den ældste er den ved Topolia på Vestkreta.

Tunnellen er 100 m lang, og der kan kun passere et køretøj ad gangen, hvorfor der er opsat lyssignaler på begge sider af bjerget for at regulere færdslen.
 

 

Bygningen af tunnelen påbegyndtes omkring 1920, og den blev udgravet ved håndkraft. I en bog af Haridimos Spanoudakis (Οι αναμνήσεις ενός νοσταλγού, En nostalgikers minder) beskrives forløbet.

 

 

"Vejen løb gennem kløften cirka halvvejs mellem flodlejet og bjergtoppen. De fleste steder er den ikke udgravet, men udhugget i klippen. En kompakt klippe af kalksten, der når den knuses, lugter af krudt. Store klippestykker blev sprængt væk med sprængstof og rullede ned i bunden af kløften. Arbejderne arbejdede i sol og regn og i de voldsomme vindstød, der opstår her, mange gange med et reb bundet om livet, der var fastgjort til en kraftig rod af en busk eller til en klippe. Gangene blev åbnet med mejsel og mukkert. Den ene arbejder holdt mejslen, der var flad i enden som en skruetrækker, og efter hvert slag, som den anden gav med mukkerten, drejede den første mejslen en halv omgang. Så fik mejslen bedre fat i klippen. Med jævne mellemrum hældte de vand i hullet, så de ikke blev blændet af det hvirvlende støv. I begyndelsen mente man ikke, at tunnelen skulle beklædes, eftersom den jo var udhugget i klippen. Men der sivede vand ned forskellige steder, og ganske mange gange løsnede klippestykker og jord sig og faldt ned og spærrede vejen. Derfor blev det senere besluttet at beklæde den."