Månedens historie

Se

Maj 2002

Tidligere måneder

 

Den Venetianske Havn i Chania

 

Venetianerne indtog Chania ved deres sidste, store kolonisering af Kreta i 1252. På det tidspunkt var byen efter alt at dømme koncentreret omkring Kastelli-højen. Både byen og hele det nuværende Chania amt (Sexterio Dorsoduro) blev fra starten fordelt blandt kolonisterne, der fik pålagt at genopbygge den ødelagte by.

 

I de følgende år voksede byen voksede hurtigt på grund af havnens vigtige beliggenhed, og den venetianske bydel omkring havnen opstod.

 

Gammelt kort (ca. 1645) af Chania. Bag Arsenalerne ligger 

Med byens vækst blev det nødvendig at bygge en ny bymur fra Firkas-borgen ind i landet til Lando-bastionen, hvor den svingede østover indtil den nuværende Minoos- gade. Her drejede den igen ud mod havet.

 

Kastelli-højen. Rundt om selve byen ses bymuren fra midten 

af 1500-tallet og yderst volden, der opførtes inden tyrkernes 

angreb i 1645.

 

 

Øst- og vestsiden af bymuren er stadig næsten intakt, hvorimod der ikke er mange rester tilbage af sydsiden.

 

Ved havnen byggede venetianerne desuden de store arsenaler (Neoria), hvoraf nogle i dag anvendes til udstillinger og kulturelle arrangementer.

 

I den gamle bydel ses mange smukke bygninger og spændende reminiscenser fra venetianer- og tyrkertiden. Et oplagt mål for en tur gennem byens tidligere historie.

 

Forestillingen om den venetianske tid blev yderligere levendegjort, da der for nogle år siden sejlede en gondol rundt i havnen, der kunne lejes til en rundfart i aftenskumringen.