Månedens historie/billede Se
November 2002 Tidligere måneder

 

Frapé

 

En af de specielle ting, mange forbinder med Grækenland, er den kolde kaffe: frapé. Trods det franskklingende navn, er det faktisk en ren græsk opfindelse.

 

 

På messen i Thessaloniki i 1957 var Dimitris Vakondios ansat hos Nestlé. Mens han passede deres stand, fik han lyst til at forsøge sig med en kold nescafé. Han fortæller selv om opdagelsen:

 

"Jeg prøvede at piske en kold nescafé op i den shaker, der egentlig var beregnet til kakao. Mit jakkesæt blev svinet frygteligt til, men på den måde opstod den første frapé! I begyndelsen opfattede folk frapé som en læskedrik. De sagde til sig selv: En øl består af et halvt glas skum og koster 8 drachmer. Denne kaffe består også af et halvt glas skum, men den koster kun 7 drachmer. Altså…"

 

Frapé blev snart en meget populær drik, og man skønner, at der årligt bruges 4.700 tons nescafé i Grækenland.

 

Mange har forsøgt sig med forskellige varianter såsom: Frapé med vaniljeis, Bailey's, Kahlua eller andre likører i kaffen - ja sågar ouzo.

 

 

Opskrift:

Giannis Katsanevakis, der sammen med sin bror Manolis, har deres café på Plateia Chortatson ved siden af markedsbygningen i Chania viser, hvordan man laver frapé.

Kom 2 tskf. nescafé i et højt glas samt evt. sukker. Hæld derefter 1 cm koldt vand i glasset.

Pisk kraftigt med en mixer. Kom et par isterninger i og eventuelt mælk efter behag. Til sidst fyldes glasset med koldt vand, og din frapé er klar.

I mangel af en mixer/blender, kan man anvende en meljævner.