Månedens historie/billede | Se | |
November 2002 | Tidligere måneder |
Frapé |
En
af de specielle ting, mange forbinder med Grækenland, er den kolde kaffe:
frapé. Trods det franskklingende navn, er det faktisk en ren græsk
opfindelse.
|
|
|
På
messen i Thessaloniki i 1957 var Dimitris Vakondios ansat hos Nestlé.
Mens han passede deres stand, fik han lyst til at forsøge sig med en kold
nescafé. Han fortæller selv om opdagelsen:
|
||
"Jeg prøvede at
piske en kold nescafé op i den shaker, der egentlig var beregnet til
kakao. Mit jakkesæt blev svinet frygteligt til, men på den måde opstod
den første frapé! I begyndelsen opfattede folk frapé som en læskedrik.
De sagde til sig selv: En øl består af et halvt glas skum og koster 8
drachmer. Denne kaffe består også af et halvt glas skum, men den koster
kun 7 drachmer. Altså…"
|
||
Frapé blev snart en meget
populær drik, og man skønner, at der årligt bruges 4.700 tons nescafé
i Grækenland.
|
||
Mange
har forsøgt sig med forskellige varianter såsom: Frapé med vaniljeis,
Bailey's, Kahlua eller andre likører i kaffen - ja sågar ouzo.
|
||
Opskrift: |
Giannis
Katsanevakis, der sammen med sin bror Manolis, har deres café på Plateia
Chortatson ved siden af markedsbygningen i Chania viser, hvordan man laver
frapé. |
|
Kom 2 tskf. nescafé i et højt glas samt evt. sukker. Hæld derefter 1 cm koldt vand i glasset. | ||
Pisk kraftigt med en mixer. Kom et par isterninger i og eventuelt mælk efter behag. Til sidst fyldes glasset med koldt vand, og din frapé er klar. | ||
I mangel af en mixer/blender, kan man anvende en meljævner. |
||
|