Månedens historie/billede | Se | |
December 2002 | Tidligere måneder |
Præmie til olivenolien "SITIA" |
||
ved den internationale konkurrence i Izmir, Tyrkiet |
|
På
den anden, internationale konkurrence for jomfruolivenolier, der fandt
sted i oktober 2002 i Izmir i samarbejde mellem det franske forum for
Middelhavskost "Conservatoire végétal Régional d'Aquitaine"
og det tyrkiske kulturministerium, vandt olivenolien "Sitia" førstepris.
På anden- og tredjepladsen kom henholdsvis Italien og Spanien.
|
|||
Foruden
"Sitia" præsenterede Det Græske Smagsakademi flere andre
olivenolier, der blev rosende omtalt af dommerne. Hver enkelt olie kunne
fremvise helt særlige og fortræffelige egenskaber (duft, smag osv.),
hvilket viser, at enhver egn i Grækenland kan fremstille sin helt
specielle olie.
|
||||
De
olivenolier, der især blev fremhævet ved den internationale konkurrence,
var:
|
||||
Økologiske: | Biolea (Dimitriadis) |
|
||
Cretan Taste (Odysseas Papadogiorgakis) | ||||
Biokreta (fra Gruppen af økologiske producenter på Messara) | ||||
Konventionelle: | Cretan Taste (Kolymbari, Odysseas Papadogiorgakis) | |||
Digenakis | ||||
Lyrakis | ||||
|
||||
Den
24. oktober foretog smagsdommere, akkrediteret af The International Olive
Oil Council, den officielle bedømmelse i overværelse af repræsentanter
fra de syv, deltagende olivenolieproducerende Middelhavslande (Grækenland,
Italien, Spanien, Tyrkiet, Tunesien, Frankrig og Israel), og en lang række
udenlandske journalister. Prisoverrækkelse fandt sted den efterfølgende
dag i det antikke teater i Efesos.
|
||||
"Sitia"
produceres af Sammenslutningen af Landbrugskooperativer i Sitia (EAS) og
er en extra jomfruolie med en surhedsgrad på 0,1-1% fra oliventræer af
arten "koroneiki". Særligt karakteristisk for den gyldengrønne
olivenolie er dens lange, frugtagtige eftersmag.
|
||||
|
Også
i 2001 vandt "Sitia" førstepris.
|
|||
|