Månedens historie/billede Se
Marts 2005 Tidligere måneder

 

Kastelos højen

 

16 km nordvest for Ierapetra ligger landsbyen Kalamafka i et yderst eroderet landskab, der er skabt af floder i forhistorisk tid.

Ved indkørslen til byen ligger Kastelos højen med en lille hulekirke viet til Det Hellige Kors (Timios Stavros).

 

Kirken ligger i en 12 m dyb spalte i klippen. Spalten er kun 1,5 m bred og 3 m høj.

 

En trappe med 224 trin fører op til kirken.
 

 

Kastelos-højen var beboet fra mellemminoisk tid (1700 f.Kr.) til klassisk tid, hvilket de mange fund af potteskår fra såvel minoisk som fra arkaisk og klassisk tid vidner om. Der er også fundet en broncefigur, der forestiller en person i bøn. Den befinder sig nu på museet i Oxford.

 

Kastelos var tidligere et kultsted, men også et tilflugtssted for indbyggerne i den antikke by, Larisa, som den hellenistiske historiker og geograf Strabon (65-23 f.Kr.) omtaler i sin Geografika. Byen strakte sig fra Kefalovrysos' kilder til den sydlige del af det nuværende Kalamafka. Larisa mistede sin betydning, da den blev underlagt Ierapytna (det nuværende Ierapetra).

 

De omtalte fund viser også, at hulen var et helligt sted, hvor indbyggerne i Larisa tilbad deres guder. Den hyppigst tilbedte gud var Asklepios, lægekunstens gud.

 

Overleveringen fortæller, at man i hulen fandt en Timios Stavros-ikon. Indbyggerne flyttede ikonen over i byens Agios Antonios-kirke, men allerede næste dag var ikonen selv vendt tilbage til hulen.

Udsigt fra kirken

 

Da dette gentog sig nok en gang, indrettede indbyggerne i Kalamafka - i respekt for ikonens vilje - hulekirken, der blev indviet i 1931.