Månedens historie/billede Se
April 2021 Tidligere måneder

 

Bembo fontænen, Heraklion 

 

 

I gamle dage var rindende vand et problem i Heraklion, da området kun har få naturlige kilder. Man opførte derfor nogle reservoirer til opsamling af regnvand. I venezianertiden opførte proveditore generale Giovanni Matteo Bembo i 1552 en fontæne, hvor indbyggerne kunne hente vand på den nuværende Kornarou-Plads – lige ved siden af Koumbes brønden (se sidste måneds historie).

 

 

Proveditore generale var titlen på en adelig embedsmand, som blev sendt til Kreta for at overtage styringen af øen i tilfælde af særlige omstændigheder, f.eks. krig, for en periode på to år.
 

 

Fontænen er udsmykket med en hovedløs marmorstatue af en romersk officer, der oprindeligt stammer fra Ierapetra på det sydøstlige Kreta.

 

 

Desuden ses også Bembo og hertug Alvise Grittis våbenskjold og langs fontænens sider ses hertugens rådgiveres våbenskjold kronet med to afbildninger af den venezianske løve.

              

 

 

Af ukendte årsager blev statuen et religiøst symbol for tyrkerne og siden hen de afrikanske tilflyttere (halikutes), der var kommet til Kreta i forbindelse med den kortvarige ægyptiske magtovertagelse af øen i 1830-40. Afrikanerne malede statuen mørk og svøbte den i et klæde, mens de festede omkring den i maj måned.

Billede fra Haridimos Andr. Papadakis' bog 'Halikuterne på Kreta'.