Seværdigheder - Chania Amt

Agia Eirini kløften

 

Når man på vejen til Sougia har passeret højderyggen Tsi Petras to Seli, kører man ind i Øst-Selino distriktet. Det består hovedsageligt af den frodige dal, der - omkranset af Lefka Ori mod øst, Apopigadi bjerget mod nord, Agios Dikios bjerget mod vest - strækker sig helt ned til Sougia og det Libyske Hav.

 

 

Øst-Selino er ud over sine 1.000-årige oliventræer også kendt for den smukke Agia Eirini kløft, der begynder ca. 1 km efter landsbyen af samme navn - i det kvarter, der kaldes Pentariana.

 

Ved indgangen til den otte km lange kløft ligger et traktørsted på venstre hånd.
Her bør man unde sig selv at stoppe op, for bag det ligger en bro fra Kretas selvstændighedsperiode, og på den modsatte side af vandløbet to gamle kirker.

På Agios Georgios kirken fra 1460 er taget styrtet sammen for længe siden, men alligevel er freskomalerierne utroligt velbevarede.
 

 

 

 

Den anden kirke er en Kristuskirke fra 1357. Desværre er den som oftest aflåst, hvilket man kun kan beklage, da den er udsmykket med mange smukke freskomalerier.

 

 

 

 

Bag kirkerne står flere gamle oliventræer.
Men lad os vende tilbage og fortsætte turen gennem kløften.


Ret hurtigt møder man et skilt, der viser vej til Fygou, en kløft, som områdets indbyggere tidligere benyttede, når de skulle til Omalos højsletten. Her lå også en bebyggelse ved navn Polla Spitakia (Mange Huse). Den blev opført af frihedskæmpere i begyndelsen af det 19. årh., efter at tyrkerne havde angrebet og brændt deres landsbyer ned. Her boede de med deres familier, indtil den tyrkiske janitshar Kaouris også angreb og ødelagde deres nye by.
 

 

I et gammelt håndskrift skriver præsten Konstantinos Fiotakis: "I 1822, da tyrkerne i Selino var forsamlet i Kandanos, forsøgte de gentagne gange under ledelse af Kaouris at angribe landsbyerne Agia Eirini, Epanochori, Prines og Tsiskiana. De satte ild til indbyggernes huse og tvang dem således til at søge tilflugt i den nærliggende kløft, hvor de byggede huse, der i dag er bevaret som en stor bebyggelse. Her boede indbyggerne fra førnævnte landsbyer i syv år…"

 

I 1829 var næsten alle mændene draget til Anopoli for at kæmpe, så byen lå ubeskyttet hen, og tyrkerne kunne derfor uhindret ødelægge byen og dræbe alle kvinder og børn. Der var kun blevet to mænd tilbage, som forgæves forsøgte at gøre modstand, men blev dræbt i den nærliggende hule Choirotrypa, hvor de havde søgt tilflugt.

 

Snart efter støder man på et stort vandreservoir, opført af skovtjenesten, samt en "rasteplads".

Kort efter kommer man til en stor klippeblok, der stadig fungerer som en udendørs kirke til Agios Ioannis.
Videre fremme kommer man til en stejl skrænt. Her slynger stien sig ned i dybet forbi det store stenskred - det eneste lidt svært fremkommelige sted i kløften. Resten af turen er uden besværligheder.

 

 

 

 

Det sidste stykke løber stien langs flodlejet.

Ved udmundingen af kløften ligger en gammel bro.

 

 

 

 

Generel oversigt