Seværdigheder - Chania Amt

Karydi klostret

 

På Apokoronas halvøen - halvvejs mellem Vamos og Vrysses - ligger et Agios Georgios kloster, der i daglig tale kaldes Karydi klostret.


De første oplysninger om klostret stammer fra den venezianske guvernør Francesco Barozzis rapport til det venezianske senat i 1577, hvor han omtaler landsbyen Caridhi San Zorgi. Nogle år senere nævner en anden veneziansk embedsmand Pietro Castrofylaca, at byen Caridi S(an) Zorzi skyldte 30 hoveritjenester.

I den ægyptiske folketælling fra 1834 hører vi, at landsbyen bestod af seks kristne og tre tyrkiske familier. I samme periode havde klostret sin storhedstid, da det i 1829 havde fået tilladelse til at fremstille olivenolie. Olieproduktionen gav beskæftigelse til mange af områdets indbyggere, og derfor opførtes i 1860 den store hal med de seks oliemøller.


I de senere folketællinger omtales klostret ikke, da det var blevet lagt under Agia Triada klostret på Akrotiri.
 

 

Overleveringen fortæller, at områdets indbyggere - mere eller mindre frivilligt - var konverteret til islam, undtagen klostrets abbed. Da områdets tyrkiske øvrighed truede med at omdanne klostret til en moske, overlod abbeden klostret til Agia Triada, der hørte under patriarkatet i Konstantinopel, og derfor ifølge tyrkisk lov var ukrænkeligt.

 

 

Sidste gang landsbyen Karydi omtales separat, er i folketællingen i 1928, hvor den hørte under Vamos landkommune og havde 31 indbyggere.


Efter at have været ubeboet siden 1900 blev klostret officielt nedlagt i 1923 og dets jorder fordelt til veteraner fra Balkankrigene og fra det mislykkede togt i Lilleasien.

På foranledning af Eirinaios Galanakis, den netop afgåede metropolit over Kissamos og Selino (24. aug. 2005), blev klostret genindstiftet i 1996.


I dag ledes det af prior Dorotheos, der har gjort - og stadig gør et stort arbejde for at renovere det gamle kloster.

 

 

 

 

Generel oversigt