Seværdigheder - Chania Amt

Agii Theodori

 

Ud for kysten ved Agia Marina, 10 km vest for Chania, ligger øen Agii Theodori, der ofte omtales som Thodorou. Overleveringen fortæller, at områdets beboere en nat vågnede ved en voldsom larm. De gik ned til stranden for at finde ud af, hvor lyden kom fra, og her så de øen komme masende direkte mod dem. De bad Jomfru Maria om hjælp, og hun stoppede øen ved at forstene den.

 

 

 

I antikken hed øen Akytos, men blev senere opkaldt efter sin Agios Theodoros kirke, hvor der holdes helgenfest d. 8. juni - i øvrigt den eneste dag, der er adgang til øen.

 

I 1583 byggede venezianerne to mindre fæstninger på øen - en mod nordøst og en mod sydvest - hvorfra de kunne overvåge hele bugten ud for Chania, der ofte hærgedes af piratangreb.

 

Inden venezianerne befæstede øen, anvendte sørøverne den som base for deres angreb på handelsskibe, der nærmede sig Chania.

 

Den største af fæstningerne (sydvest) rådede over tre kanoner og var bemandet med 40 soldater; den mindre havde to kanoner og 25 soldater.

 

Da tyrkerne i juni 1645 landsatte meget store hærstyrker og materiel i nærheden af Gonia klostret ved Kolymbari, samlede øens venezianske kaptajn Giulio Vlasis alle soldaterne, kanonerne og ammunitionen på den sydvestlige fæstning, men allerede samme nat lykkedes det - i ly af mørket - tyrkerne at landsætte tropper på Thodorou.

Stranden ved Kolymbari

 

Ved daggry angreb tyrkerne fæstningen, samtidig med at deres flåde bombarderede de indesluttede venezianere. Da den venezianske kaptajn ved middagstid måtte erkende, at al modstand var nyttesløs, satte han ild til krudttønderne, så hele fæstningen sprang i luften. Eksplosionen dræbte alle de venezianske soldater, men tog også 500 tyrkiske soldater med i døden. Det lignede et forvarsel til den ligeså grufulde ødelæggelse af Arkadi klostret 220 år senere.

 

I 1930 blev Thodorou lagt ind under Agia Marina kommune, der i samarbejde med Chanias jægerforening gjorde øen til en naturpark.

I 1935 fangede Thodoros Viglis en kri kri (vildged) i Samaria kløften. Sammen med to hunner blev geden sat ud på den fredede ø, så de endemiske geder kunne formere sig uden indblanding.
Øen har siden hen leveret geder til mange af verdens zoologiske haver, da dyrene er fuldblods geder - i modsætning til mange af de geder, der stadig lever frit i Lefka Ori, men som ofte er blandet med tamgeder.


Det viste sig dog snart, at den første population var så fåtallig, at gederne blev "indgifte". Det medførte små ændringer af den oprindelige art, så for at undgå yderligere indavl øgede man bestanden på øen.

 

 

 

Generel oversigt