Seværdigheder - Lassithi Amt

Spinalonga

 

Nord for turistbyen Elounda ligger den lille ø Spinalonga med det venetianske fæstningsværk fra 1579.

 

 

 

Der findes forskellige forklaringer på øens navn:

 

1. Nogle mener, at det er sammensat af de italienske ord spina (torn) og longa (lang).

 

2. I ældre venezianske håndskrifter omtales øen som Stinelonda, hvilket blot betyder Ved Elounda. Dette indicerer desuden øens betydning som forsvarsværk for den antikke by Oloús, der lå ved det nuværende Elounda.

 

3. Tyrkerne kaldte øen Spirlonga efter en myte, der fortæller, at der i gamle dage boede en meget smuk fyrstinde ved navn Longa på øen. Hun havde mange bejlere, men ingen af dem levede op til hendes forventninger. Da hun blev presset til at træffe et valg, lovede hun at gifte sig med den mand, der kunne føre vand fra de rige kilder ved landsbyen Kritsa, for øen havde ikke selv nogen naturlig kilde. En ung mand ved navn Spiro klarede opgaven, og forberedelserne til brylluppet begyndte. Men umiddelbart inden selve bryllupsceremonien kastede Longa sig i havet fra en klippe og druknede. Herefter blev øen opkaldt efter de to unge: Spiro-Longa.

 

Selvom det er en malerisk myte, er den mest plausible forklaring på øens navn forklaring nr. 2.

 

Som forsvar mod kommende angreb fra det Osmanniske Rige opførte venezianerne et vidt udbredt net af fæstningsværker, bl.a. fæstningen på Spinalonga (1579), som de udstyrede med ikke mindre end 35 kanoner. Fæstningen blev opført på fundamentet af en tidligere borg, hvor de kristne havde søgt tilflugt, da saracenerne angreb Kreta i 828.

 

Efter 20 års belejring af Megalo Kastro - det nuværende Iraklion - måtte venezianerne i 1669 overgive byen til tyrkerne, der hermed fik magten over hele Kreta på nær nogle småøer, bl.a. Spinalonga, der først blev tyrkisk i 1715.

 

I begyndelsen af det 19. årh. øgedes spændingerne mellem de kristne og muslimerne, og adskillige tyrkere flygtede ud til Spinalonga. I 1834 boede der således 81 tyrkiske familier på øen, mens indbyggertallet i 1881 var nået op på mere end 1.000.

Sidste kapitel i øens historie tog sin begyndelse i 1903, da den første regering i Kretas selvstændighedsperiode (Kritiki Politia) åbnede et "hospital" for spedalske på øen. På daværende tidspunkt havde man ingen behandling mod spedalskhed, og derfor ønskede regeringen at internere de spedalske fra Kretas øvrige befolkning, så den 13. oktober 1904 ankom de første spedalske til øen.
 

 

Indtil da havde de spedalske levet uden for byerne under kummerlige forhold. Den østrigske læge F. W. Sieber beskriver deres kår i sin rejseskildring fra Kreta i 1817:
 

 

… Efter at vi sammen med Dominico havde besøgt en del køkkenhaver, der så ens ud, gik vi en tur uden for byen [Iraklion], hvor vi fandt mange sjældne planter og insekter. Dér så jeg for første gang nogle spedalske, der boede i et isoleret område uden for Iraklions mure, thi det var dem forbudt at komme ind i byen. Jeg gøs ved synet af deres store elendighed. Mange af dem havde mistet hænder og fødder, og de viste deres lemlæstede arme og ben frem, mens de bad om nåde og almisser med skingre stemmer og uartikulerede og snøvlende lyde. …

 

… Uden for [Melidonis] bymure lå der nogle usle hytter, hvor de spedalske boede. De bad om almisser, men ikke lindring, for de havde mistet ethvert håb for længe siden. Deres elendighed var ubeskrivelig. …

 

På Spinalonga levede de spedalske isoleret, og deres eneste forbindelse med omverdenen var en lille båd, der sejlede madvarer og post til øen.

 

 

Derfor skabte de deres eget samfund, de byggede huse, lavede caféer, taverner, forretninger og selv en skole blev opført, hvor en spedalsk lærer underviste børnene. På øen gik livet sin gang med ægteskaber og børnefødsler, og i perioden 1904-1926 blev der født 39 børn, hvoraf 16 døde.

 

I 1873 opdagede den norske læge og zoolog Armauer Hansen leprabacillen, hvorefter det blev muligt at helbrede sygdommen. Men først i 1957 lukkede man spedalskhedshospitalet på Spinalonga og overførte de syge til et hospital i Athen.

 

Der går både til Spinalonga fra Agios Nikolaos, Elounda eller Plaka, der kun ligger 200-300 m fra øen og stadig er nogenlunde upåvirket af den masseturisme, der præger de to andre byer.

 

 

Fra Plaka tog jeg med den første båd (kl. 10), så jeg fik lejlighed til at tage fotos, inden der kom for mange besøgende på øen.

 

Båden lægger til neden for den store Mocenica bastion.

 

Fra havnen fører en tunnel gennem fæstningens mure ind til byen.

Tunnelen munder ud i den tyrkiske bydel, hvor flere af de gamle forretninger er restaureret.

Gaden fører videre til en åben plads med en kirke. Til venstre ses en af de venezianske cisterner og vaskekarrene, hvor fattige koner fra de nærliggende landsbyer på Kreta vaskede for de syge.

Kort efter fører en vej ned til hovedporten, hvor båden med de spedalske lagde til. Til venstre for porten ligger det store rum, hvor præsten, lægerne, sygeplejerskerne, vaskekonerne og evt. andre besøgende skulle desinficeres, inden de fik lov til at forlade øen.


Længere fremme ad gaden ses de store hospitalsbygninger.
På nordsiden af øen ligger Michiel bastionen.

 

 

Fortsætter man videre rundt, kan man betragte de store fæstningsmure, nogle vandreservoirer samt Skt. Georg kirken.

 

 

Sidst på rundturen ligger de spedalskes kirkegård på venstre hånd.

 

 

 

Generel oversigt