Folklore - Mytologi

 
 

Talos

 

 

 

Talos var en menneskelignende kæmpe af kobber – sandsynligvis opfundet af Daidalos, udstyret med en eneste blodåre fra hoved til hæl, der blev lukket af en nagle i dens ankel.

 

Det kretensiske ord 'talos' svarer til det græske 'helios', altså solen.
 

 

Der findes forskellige varianter af dens tilblivelse. Apollodoros (5. årh. f. Kr.) mener, at den blev skabt af guden Hefaistos, der gav den til Minos.  Platon anser den for at være en virkelig person og bror til Radamanthys.  Apollonios (3. årh. f. Kr.) fra Rhodos nævner, at den var en gave fra Zeus til Europa, der senere gav den videre til deres søn Minos.

 

 


Talos var lynhurtig med sine bevingede skuldre, så dens opgave var at bevogte Kreta mod pirater og andre fjender samt at sørge for, at lovene blev overholdt i de forskellige byer.

 

Tre gange om dagen løb den rundt om Kreta og spejdede efter tilsejlende fjender, som den jagede på flugt ved at kaste kæmpemæssige klipper efter dem. Lykkedes det alligevel en fjende at trænge ind på øen, fangede Talos denne og klemte ham fast i sin favn, mens den spang ind i et bål, indtil dens krop blev rødglødende. Ilden voldte ikke skade på kæmpen, men værre var situationen for fjenden.
 

 

Talos havde også som opgave at sørge for at de love, som Minos fik af sin far Zeus under sine hyppige besøg i hulen på Psiloritis', blev overholdt. Den rejste derfor tre gange om året rundt til alle byerne på Kreta med de bronzeplader, hvor lovene var indgraveret.
 

 

Da Talos ikke var menneskelig, var den i princippet udødelig, men da Jason og argonauterne vendte tilbage fra Kolchis efter at have hentet det gyldne skind, kom de også til Kreta. Her fortryllede troldkvinden Medea kæmpen til et passivt og viljeløst væsen. Da den var passiviseret, trak hun naglen ud af dens ankel, så den forblødte og til sidst døde.

 

Denne mærkelige skabning, der har visse lighedstegn med en robot, har givet anledning til diskussioner om udviklet teknologi på antikkens Kreta.

 

 

Når Talos ikke var på farten, holdt den til på toppen (1076 m) af Talaia Ori, også kaldet Kouloukonas, der ligger ud til nordkysten mellem Rethymno og Iraklion. Bjergene består af plattenkalk og er dannet under havet for mindst 250 mio. år siden. De består af tre høje toppe og en del mindre, adskilt fra Psiloritis af den frugtbare Mylopotamos dal. På den vestlige top ligger en Timios Stavros kirke.