Oliventræer

 

En af de vigtigste indtægtskilder på Kreta er oliven og olivenolie.

 

Der har vokset oliventræer på Kreta fra tidernes morgen, og da træet kan blive meget gammelt, ser man overalt på øen mange pragteksemplarer med fantastiske og utrolige stammer.

 

Klik på billedet for en større gengivelse

Billedet åbner i et nyt vindue, der lukkes ved at trykke på X i øverste højre hjørne.

 

 

Oliventræet er et 10-15 m højt, stedsegrønt træ, men bliver som regel beskåret for at lette plukningen og give større udbytte.

 

 

Oliventræet har altid haft stor betydning for befolkningen i Middelhavslandene, og allerede tidligt i historien blev det derfor et symbol på fred og rigdom. Den oldgræske gudinde Pallas Athene havde således oliventræet som et af sine attributter. Også flere steder i Biblen henvises der - reelt og symbolsk - til træet.

 

 

Det varer ca. 10 år, inden et oliventræ begynder at bære oliven. Derfor siger kretenserne gerne, at de nye træer, der plantes, er til de kommende generationer, mens f.eks. vinstokke (der hurtigere giver udbytte) er til dem selv.

 

Når træet er omkring 30 år, giver det 80 - 300 kilo oliven årligt, men høsten varierer meget, da træet har en 2-årig cyklus. Det år, hvor træet giver flest oliven, kaldes vendéma.
 

 

Der findes flere end 20 oliventræssorter, hvis frugter er forskellige i form, farve og smag.

 

Ud over selve olieproduktionen anvendes træet også til dyrefoder (de nye skud), til snedkerarbejder og sågar til trækul ....

.... hvis det ikke er brændt forinden, for om sommeren hærges Kreta ofte af brande, hvor mange hektar olivenlund bliver flammernes bytte.

 

Et af de ældste oliventræer på Kreta - og måske i hele verden - står i landsbyen Ano Vouves, ca. 5 km syd for Kolymbari. Træet menes at være over 2.000 år gammelt, og det har en omkreds på ikke mindre end 12 m.

 

 

Tilbage til billedserier