Naturens egne monumenter

 

I mere end 4.000 år har oliven og olivenolie optrådt i kretensisk mytologi, historie, religion og kunst samt været en væsentlig faktor i Kretas sociale og økonomiske liv. I dag er en fjerdedel af de dyrkbare områder dækket af olivenlunde, og næsten enhver kretensisk familie har sine egne træer. Blandt de mange oliventræer (mere end 40 mio.) findes der enkelte, der har overlevet skovbrande og andre ødelæggelser i årtusinder. Derimod er de blevet passet af deres ejere, generation efter generation, så de stadig giver oliven.

 

 

Klik på billedet for en større gengivelse

Billedet åbner i et nyt vindue, der lukkes ved at trykke på X i øverste højre hjørne.

 

 

 

Efter i en årrække at have registreret de ældgamle oliventræer opsatte Sammenslutningen af Olivenproducerende Kommuner på Kreta (SEDIK) i 2008 skilte, der gør det nemmere for den besøgende at finde frem til træerne.

Desuden er der ved næsten alle træerne opstillet tavler med information om træet på græsk og engelsk.

Træernes alder er bestemt af dr. Nikos Michelakis, der i dag er videnskabelig rådgiver hos SEDIK og tidligere direktør for Oliveninstituttet i Chania. Han forklarer: "Da man naturligvis ikke kan fælde de gamle træer og tælle årringene, er alderen bestemt ud fra træstammens diameter og radius. Man ved, at oliventræer - alt efter art og klimatiske forhold - vokser 0,5-1,5 mm om året, men på grund af oliventræets knudrede og ofte hule stamme er det alligevel en kompliceret affære at bedømme dets alder."

 

Fra vest mod øst er der indtil videre registreret følgende 13 træer:

 

 

Anisaraki ligger lidt nordøst for Kandanos. I området er der registreret to træer:

 

Agios Georgios-træet (N 35o 20.128', EO 23o 45.408'), 3.000 år gammelt. Opkaldt efter den nærliggende kirke. Hørte til de såkaldte 'dekaochtoures' (træer, der producerer 18 mistata olie om året. 1 mistato svarer til 12 kg.) Nu producerer træet i sin høje alder "kun" 80-100 kg. Desværre er skiltningen til træet mangelfuld.

 

 

 

I umiddelbar nærhed står der en hel række andre gamle eller spændende træer, som går under betegnelsen "Danserinderne".

 

 

 

Grambela (N 35o 19.058', EO 23o 45.368'), 2.200 år gammelt. Træets store hulning (koufala) har i tidligere tider været tilflugtssted for jagede kretensere. Ikke afmærket med skilte.

 

 

*****

 

Vouves og Ano Vouves ligger ca. 5 km syd for Kolymbari:

 

Ano Vouves (N 35o 29.212', EO 23o 47.217'), 2.500 år gammelt. Træet er det første, der blev registreret tilbage i 2002, hvor det blev fredet.

 

 

 

Træet leverede grene til sejrkransen til vinderen i maratonløb ved de Olympiske Lege i Athen 2004. Efter afskæringen blev grenene sejlet til Athen i en kopi af et minoisk skib.

 

 

*****

 

Palia Roumata ligger ca. 6 km syd for Voukolies:

 

Palia Roumata (N 35o 24.110', EO 23o 46.740'), 2.400 år gammelt. Både i tyrkertiden og under den tyske besættelse skjulte modstandsfolk våben i det hule træ.

 

 

 

Der står flere andre gamle oliventræer ved siden af.

 

 

*****

 

Samonas ligger på Apokoronas halvøens vestlige skråninger, sydvest for Stylos. Træet står i byens sydlige udkant i et område, der kaldes Lakkos:

 

Samonas (N 35o 25.565', EO 24o 06.274'), 3.000 år gammelt.

 

 

 

I området findes flere meget gamle træer.

 

 

*****

 

Kato Tripodo ligger sydvest for Perama:

 

Gre Ele (N 35o 20.118', EO 24o 40.118'), 2.300 år gammelt. Navnet Gre Ele er kretensisk for gria elia (= gammelt oliventræ).

 

 

 

Bag træet er der en lund med flere ret gamle træer, hvor det efter sigende er dejligt at ligge i skyggen og snuppe en time på øjet.

 

 

Nord for Gre Ele-træet ved bebyggelsen Vergiana står der yderligere nogle imponerende eksemplarer på begge sider af vejen.

 

 

 

 

*****

 

Genna ligger syd for Agia Fotini i Amari-dalens nordlige ende:

 

Genna (N 35o 15.139', EO 24o 38.607'), 2.300 år gammelt. Selv om træet i dag fremstår som fire tætstående træer, er der faktisk tale om et træ med fire hovedgrene (der er spor efter yderligere to).

 

 

 

*****

 

Den nu forladte landsby Paliama ligger syd for Zaros:

 

Paliama (N 35o 06.377', EO 24o 55.277'), 3.000 år gammelt.

 

 

 

Der står et par andre gamle træer i kort afstand fra træet.

 

 

*****

 

Gortyna ligger på Messarasletten, og lige over for det arkæologiske område finder man dette træ:

 

Gortyna (N 35o 03.36.18', EO 24o 56.05'), 1.600 år gammelt. Det interessante ved dette træ er måske ikke så meget dets alder, som det faktum, at træet er vokset rundt om en romersk søjlestump, der muligvis er faldet af en bygning under det meget voldsomme jordskælv, der ramte Kreta i 365 e.Kr.

 

 

*****

 

Panasos ligger mellem Gergeri og Agia Varvara:

 

Panasos (N 35o 07.668', EO 24o 59.174'), 3.000 år gammelt.

 

 

 

Ud over træet er det også værd at besøge den nærliggende, lille Agia Paraskevi kirke, hvorfra der er en glimrende udsigt til træet.

 

 

På vej til træet står der også et par andre gamle træer.

 

 

*****

 

Kavousi ligger få kilometer øst for Kretas smalleste sted, nord for Ierapetra. Træet står sydøst for byen:

 

Kavousi (N 35o 06.915', EO 25o 51.643'), 3.250 år gammelt. Træet er formentligt Kretas ældste. I 2004 vedtog byrådet i Ierapetra, at den kvindelige vinder i maratonløb under De Olympiske Lege skulle prydes med en sejrskrans lavet af grene fra træet. I nærheden af træet ligger de senminoiske byer Vronda, Azoria og Kastro, så det er muligvis folk herfra, der engang i svundne tider plantede træet.

 

 

 

*****

 

Lastros ligger ca. 8 km øst for Kavousi. Der er ikke opsat skilte til træet, der derfor kan være lidt vanskeligt at finde. Men med lidt hjælp fra de lokale, går det alligevel:

 

Mathainas oliventræ, som træet kaldes, vokser op ad en mur i udkanten af byen.
 

 

Træet er måske ikke det mest imponerende med hensyn til størrelse, men hullet er stort og kan sagtens rumme flere personer. Byens indbyggere mener, at personer, der ikke har syndet, kan se helgener i løvet, ligesom man også tidligere skar grene af træet til palmesøndag.

 

 

 

Landsbyens børn er ligeglade med træets religiøse betydning, men elsker at lege skjul i dets hulning. Det gjaldt også Michalis som barn. Han havde den venlighed at føre mig frem til træet. Han ses her sammen med caféejerens mor.

 

Det kan i øvrigt anbefales at lade bilen stå på pladsen ved indkørslen til byen og gå gennem de idylliske gader, samt at besøge den lille café, hvis vægge er prydet med gamle fotografier.

 

 

*****

 

Syd for Sitia står et træ, der går under navnet Fourkolia, ud til landevejen et par kilometer nord for Piskokefalo. Træet blev for nogle år siden svært beskadiget ved et bilsammenstød, der dog gik hårdere ud over bilens fører, der omkom ved sammenstødet.

 

 

En lille kilometer længere fremme står yderligere to træer, der også er værd at kigge nærmere på.

 

 

Tilbage til billedserier