Johannesbrød

 

Johannesbrødtræet er ret almindeligt på Kreta og i Middelhavsområdet generelt. Det har en lang historie på Kreta, idet der er fundet kul efter det i senminoiske lag, selvom Theofrast (ca. 372-287 f.Kr.) skriver, at træet på hans tid hovedsageligt voksede i Syrien og det nuværende Tyrkiet.

Træets frugter vokser direkte ud fra stammen og grenene. De bliver brune, når de er modne.
Man finder ofte de brune frugter liggende på jorden under træerne, da anvendelsen af dem har været begrænset til dyrefoder.

 

I den senere tid er der dog dukket nye produkter op, såsom brød lavet af johannesbrødmel og johannesbrødhonning.
Frugterne kan sagtens spises rå, og de har en let chokoladeagtig smag, hvorfor de i ældre tider blev kaldt fattigmandschokolade.

Som kuriosum kan nævnes, at ordet 'karat' har sin oprindelse i kernerne fra johannesbrød (kharub), der anvendtes som måleenhed for ædelmetaller, idet kernerne er relativt ensartede.