Historie - Arabertiden

 

I begyndelsen af det 9. årh. tvang indre stridigheder en arabisk folkegruppe til at forlade Spanien. De sejlede til Ægypten, hvor det i 818 lykkedes dem at indtage Alexandria. Men da de snart efter atter blev fordrevet, vendte de blikket mod Kreta, som de erobrede i 824. At det lykkedes den relativt lille skare arabere (man skønner ca. 10.000) at erobre Kreta, må tilskrives Det Byzantinske Riges indre kriser (bl.a. Thomas Slaverens opstand i 821-823), der fjernede fokus fra de fjernere provinser.

 

 

Kilder fortæller, at araberne under ledelse af Abu Hafs Umar Aysi gik i land på Kreta ved et forbjerg kaldet Charax, der sandsynligvis er identisk med Kap Lithino syd for Matala. Herfra trængte de længere og længere ind i landet, for til sidst at nå nordkysten, hvor de opførte en befæstet by, der fik navnet Chandax, der på arabisk betyder voldgrav. Chandax blev senere til det nuværende Iraklion.

 

Araberne brugte Chandax som base for deres hyppige og langtrækkende piratangreb på øerne i Det Ægæiske Hav, Peloponnes, Nordgrækenland og langs Adriaterhavskysten.

 

Man ved kun lidt om, hvordan besættelsen påvirkede livet på øen, for der findes ingen skriftlige kilder, og de arkæologiske fund er meget sparsomme - udover rester af fæstningsanlægget i Iraklion er de vigtigste nogle arabiske mønter.

Til trods for at der på Kreta stadig findes byer, hvis navn er af arabisk oprindelse (f.eks. Souda, Aposelemis, Siva, Choumeri, Misiri) er det intet, der tyder på, at den arabiske befolkning blandede sig med den græske.
 

 

Tabet af Kreta havde stor betydning for Det Byzantinske Rige, der ikke alene mistede en stor provins, men samtidig fik afskåret søvejen fra Konstantinopel til Middelhavet. Arabernes piratangreb kom desuden faretruende tæt på rigets hovedstad.

 

Derfor forsøgte byzantinerne allerede fra de første år at tilbageerobre øen. Men alle angrebene endte i frygtelige nederlag. Først i 961 lykkedes det feltherren Nikiforos Fokas at generobre Kreta, der atter blev en del af Det Byzantinske Rige.