Berømte personer

Walter Lassally

 

 

En af de faktorer, der i høj grad har medvirket til at gøre Kreta kendt og elsket i Vesteuropa, er Michael Cacoyannis' filmatisering af Nikos Kazantzakis' roman "Spil for mig Zorba".

Ved filmfestivalen i Cannes i 1954 fik Cacoyannis anbefalet fotografen Walter Lassally, der året efter rejste til Athen. De indledte et mangeårigt samarbejde, der resulterede i seks film, hvoraf den mest berømte nok er "Zorba".

 

Filmen blev optaget på Kreta i 1962 på fire forskellige lokaliteter:

 

Kokkino Chorio på Apokoronas halvøen. På en af caféerne optog man scenen, hvor mændene bortførte enkens ged. Desuden stammer en del landskabsbilleder fra byen og området generelt.

Stavros på Akrotiri halvøen. Her dansede Zorba (Anthony Quinn) sin kendte dans på stranden, og her finder man klippen og Basils (Alan Bates) hus,

Kokkino Metochi, hvor Madame Hortenses (Lila Kedrova) hus stadig ligger,
 

og Chania havn, hvor bl.a. scenerne fra havneknejpen i starten af filmen blev optaget.

 

Walter Lassally blev født af en polsk moder og en tysk fader i 1926. Han voksede op i Polen og i Berlin. Inden Anden Verdenskrig forsøgte familien at flygte til Canada, men strandede i England.

 

Walter Lassally fik sin debut, da British Free Cinema bevægelsen opstod. Ud over sine mange samarbejder med instruktører såsom Lindsay Anderson (bl. a. den berømte dokumentar-kortfilm "Wakefield Express" (1952) og "Thursday's Children" (1953)), Karl Reisz og Tony Richardson, skrev han artikler til "alternative" tidsskrifter såsom "Film" i 1950'erne, hvor han gjorde sig til talsmand for personlige lavbudget film.

Han har arbejdet med et utal af selvstændige filmselskaber og samarbejdet med Michael Cacoyannis i seks film (bl.a. "A Girl in Black" (1956), "Electra" (1961) og "Zorba the Greek" (1964)). For sidstnævnte fik Lassally en Oscar for bedste sort/hvide film i 1965, men han kunne desværre ikke selv deltage i prisoverrækkelsen, da han allerede var i gang med nye filmoptagelser i Canada. Man kan nu beundre den eftertragtede statuette i restaurant "Christiana" i Stavros.

Ligeledes har Lassally været fotograf ved en række Ismail Merchant/ James Ivory produktioner (bl.a. "Savages" (1972), "Heat and Dust" (1983) og "The Bostonians" (1984)).

Lassally har med sin klare, friske stil og kærlighed for mindre, selvstændige og internationale produktioner fortsat sit arbejde i nyere tid med film såsom "The Ballad of the Sad Cafe" (1991).

I 1998 flyttede Walter Lassally permanent til Stavros, så han hver dag kan nyde synet af den smukke Stavros-klippe, der betyder så meget for ham. Han nævner således selv, at en af de replikker, der gjorde størst indtryk på ham under optagelsen af filmen, er scenen, hvor Zorba sidder på stranden og laver en model af det bjerg, de skal fragte træstammer nedad. Basil kommer hen til ham og spørger, hvad han egentlig laver:

 

Basil:

 What is it?

Zorba: 

 It's a mountain.  That one!
 

 

Lassally afgik  ved døden d. 23 oktober 2017 på hospitalet i Chania efter længere tids sygdom.