Månedens historie/billede Se
December 2002 Tidligere måneder

 

Præmie til olivenolien "SITIA"

ved den internationale konkurrence i Izmir, Tyrkiet

 

 

På den anden, internationale konkurrence for jomfruolivenolier, der fandt sted i oktober 2002 i Izmir i samarbejde mellem det franske forum for Middelhavskost "Conservatoire végétal Régional d'Aquitaine" og det tyrkiske kulturministerium, vandt olivenolien "Sitia" førstepris. På anden- og tredjepladsen kom henholdsvis Italien og Spanien.

 

Foruden "Sitia" præsenterede Det Græske Smagsakademi flere andre olivenolier, der blev rosende omtalt af dommerne. Hver enkelt olie kunne fremvise helt særlige og fortræffelige egenskaber (duft, smag osv.), hvilket viser, at enhver egn i Grækenland kan fremstille sin helt specielle olie.

 

De olivenolier, der især blev fremhævet ved den internationale konkurrence, var:

 

Økologiske: Biolea (Dimitriadis)

Cretan Taste (Odysseas Papadogiorgakis)
Biokreta (fra Gruppen af økologiske producenter på Messara)
Konventionelle: Cretan Taste (Kolymbari, Odysseas Papadogiorgakis)
Digenakis
Lyrakis
 

 

Den 24. oktober foretog smagsdommere, akkrediteret af The International Olive Oil Council, den officielle bedømmelse i overværelse af repræsentanter fra de syv, deltagende olivenolieproducerende Middelhavslande (Grækenland, Italien, Spanien, Tyrkiet, Tunesien, Frankrig og Israel), og en lang række udenlandske journalister. Prisoverrækkelse fandt sted den efterfølgende dag i det antikke teater i Efesos.

 

"Sitia" produceres af Sammenslutningen af Landbrugskooperativer i Sitia (EAS) og er en extra jomfruolie med en surhedsgrad på 0,1-1% fra oliventræer af arten "koroneiki". Særligt karakteristisk for den gyldengrønne olivenolie er dens lange, frugtagtige eftersmag.

 

Også i 2001 vandt "Sitia" førstepris.