Folklore - Gamle håndværk

 

Høst

 

Ud over frugt og grøntsager har brød og bælgfrugter altid været nogle af de basale fødevarer på Kreta.

 

 

 

Især i ældre tider krævede det en del arbejde at høste – også på grund af de mange små marker.

 

 

Når kornet var høstet, hvilket foregik pr. håndkraft, skulle det tærskes (alonisma).
 

 

Derfor ser man mange steder på Kreta stadig de gamle tærskepladser (alonia).

 

 

Det krævede en del arbejde at gøre en aloni klar, idet den skulle være så plan som muligt. Løse sten blev fjernet, hvorefter pladsen blev overhældt med mudder iblandet halm. Denne masse blev tromlet fast ved hjælp af en stor sten, og overfladen fik så lov at tørre helt igennem under den stærke sol. Alternativt kunne man stenbelægge tærskepladsen.

 

 

Når det nyhøstede korn var blevet bredt ud på tærskepladsen, kørte man ved hjælp af trækdyr (i gamle tider ofte okser) en volosyros hen over det.

 

 

En volosyros bestod af en træplade med rækker af sten eller metalstykker på undersiden, der kvaste aksene og løsnede kornene.
 

 

For at rense kornet brugte man en metode, der kaldes lichnisma, hvor man kastede det tærskede korn op i luften, og herefter lod vinden gøre arbejdet.

 

 

Samme teknik anvendes stadig (2005) til at rense bønner, her på Lassithi højsletten.

 

 

Først herefter kunne man bringe kornet til mølle og få det malet, med mindre man brugte en håndkværn.
 

 

Der fandtes både vindmøller, som f.eks. på bjergkammen nord for Spinalonga (mest kendt er møllerne ved Lassithi højsletten) eller vandmøller, som eksempelvis i Myloi kløften.