Månedens historie/billede Se
Februar 2003 Tidligere måneder

 

Højkommissær Georgs residens

 

 

Tallene på kortet henviser til:
1.  Agia Maria Magdalini kirken
2.  Højkommissær prins Georgs residens
3.  Eleftherios Venizelos' bolig
 

 

 

 

Ganske få meter nord for Agia Maria Magdalini kirken - på hjørnet af Chalepasgade og Frankokastellougade - finder man højkommissær Georgs residens.

 

 

Den græske prins Georg (kong Georgs anden søn) ankom 9. december 1898 til Kreta for at overtage posten som stormagternes højkommissær.

Prins Georg på vej til Kreta

 

 

Under hans ledelse blev der valgt en nationalforsamling med både kristne og muslimske medlemmer. Forsamlingen gik straks i gang med gennemgribende reformer, såsom at indføre en kretensisk valuta (drachmen), organisere et politikorps med italienske officerer og udvikle uddannelses- og sundhedsvæsenet.

 

Generelt var den første tid under prins Georg præget af positive fremskridt, men det skulle ikke vare længe, inden utilfredsheden begyndte at melde sig. Spørgsmålet om forening med Grækenland var stadig uafklaret, og det førte til kraftige uoverensstemmelser mellem Georg og Eleftherios Venizelos. I 1901 følte Georg sig nødsaget til at afskedige Venizelos, der svarede igen med Theriso oprøret fire år senere. De voldsomme begivenheder resulterede i, at Georg i sommeren 1906 valgte at nedlægge sit embede og forlade øen.

Georg uden for sin residens

 

 

Den danske forfatter, Walter Christmas, har i sit store værk "Kong Georg, prins af Danmark" skrevet en ret følelsesbetonet beskrivelse af højkommissærens ophold på Kreta. Fra samme bog stammer de to sort/hvide fotografier her på siden.

 

Læs beskrivelsen