Seværdigheder - Iraklio Amt

Savvathianaklostret

 

 

 

 

 

 

Savvathiana klostret ligger i dalen mellem bakketoppene Papa Koryfi og Vasiliko oven for landsbyen Rogdia, 22 km fra Iraklion.

 

Klostret, der blev grundlagt af munken Nathanael i det 13. årh., er et af Kretas ældste. Nathanael var den eneste overlevende fra et andet Agios Savvas kloster ved Armyro, der blev ødelagt af pirater.

 

 

 

 

 

 

I 1645 - tre år inden tyrkernes 20 år lange belejring af Chandakas (Iraklion) - blev klostret udsat for omfattende ødelæggelser og de fleste af munkene dræbt. 100 år senere søgte biskoppen over Kreta, Gerasimos, om de tyrkiske magthaveres tilladelse til at istandsætte Agios Antonios kirken, hvilken han opnåede.

 

Efter Anden Verdenskrig var der kun to gamle munke tilbage, så biskoppen over Kreta, Vasileios, omdannede det derfor til et nonnekloster med otte nonner fra Peloponnes under ledelse af Melani Vryonaki. I løbet af de følgende 20 år steg antallet af nonner til 32. I dag bor der ca. 20 nonner i klostret.

 

 

 

 

 

 

Umiddelbart efter indgangen til klostret ligger kirken til Jomfru Marias fødsel. Den nuværende kirke stammer fra 1950, men der har ligget en tidligere kirke fra 1635.

 

 

 

 

 

 

 

Til venstre fører en grussti gennem den smukke og frodige klosterhave forbi abbedissens bolig og modtagelsesværelset til en lille dobbeltskibet kirke viet til Agios Antonios og Agios Savvas. Langs stien er der opstillet standere med billeder af Jesus livshistorie. Inden man når Agios Antonios kirken passerer man en bro fra 1596.

 

I vinteren 2001 væltede et stort træ ned over haveanlægget foran kirken, men i dag er den tykke træstamme skåret op og omdannet til siddepladser til dem, der trænger til et hvil eller en eftertænksom stund i skyggen af Vasiliko bjerget.

 

Bag kirken ligger nonnernes gravplads.

 

 

 

 

 

Agios Antonios/ Agios Savvas kirken

Altertavlen i Agios Savvas

 

I 1770 malede Ioannis Kornaros sin berømte ikon "Megas ei Kyrie", kendt fra Toplou klostret ved Sitia. Men stor var overraskelsen, da nonnerne i 1991 overlod arkæologerne en gammel, sort ikon, der efter at være blevet renset viste sig at være den samme ikon malet af Kornaros nogle år tidligere.

 

 

 

 

Generel oversigt