Berømte personer

Ioannis Kondylakis

 

 

Ioannis Kondylakis blev født i landsbyen Ano Viannos i 1861. Som 5-årig kom han med sin familie til Piræus som flygtning efter 1866-opstanden. Han gik i skole på Varvakeio skolen i Athen og blev senere indskrevet på humanistisk fakultet.

 

 

 

Af økonomiske årsager blev han nødt til at afbryde sine studier og acceptere en stilling som lærer i en kretensisk landsby, men efter et år sagde han op og rejste til Chania for at hengive sig sin forfattervirksomhed.

 

I Chania skrev han for avisen "Amyna", men hans patriotiske artikler ophidsede i den grad de tyrkiske myndigheder, at han atter måtte flygte til Athen.

 

Her skrev han artikler i aviserne "Estia", "Asty", "Skrip" og "Embros" under forskellige pseudonymer. Senere anvendte han udelukkende pseudonymet Diavatis (Den forbipasserende).

 

Hans journalistiske karriere varede 25 år, og han blev desuden den første formand for Redaktørsammenslutningen. Han døde i Iraklio i 1920.

 

Kondylakis var en glimrende journalist og anses desuden for at være grundlæggeren af kronikskrivning i Grækenland. Han var tilhænger af det lærde skriftsprog katharevousa, som han også anvendte i sine bøger på nær i replikkerne, hvor han lod sine personer tale i kretensisk dialekt. Han har skrevet bøger om Kretas historie samt følgende skønlitterære værker:

 

"Διηγήματα" (Noveller) (1884), "Πατούχας" (Patouchas) (1892), "Οι άθλιοι των Αθηνών" (Staklerne i Athen) (1895), "Όταν ήμουν δάσκαλος και άλλα διάφορα διηγήματα" (Da jeg var lærer, og andre noveller) (1916),"Ενώ διάβαινα" (Mens jeg passerede forbi) (1916), "Η Πρώτη αγάπη" (Den første kærlighed) (1919).

 

I 1961 udkom hans samlede værker i to bind i forbindelse med 100-året for hans fødsel.

 

I sine bøger beskriver Kondylakis livet i de kretensiske landsbyer og fremstiller sine hovedpersoner levende og med megen humor. Nogle af hans noveller er beskrivelser af hans eget liv ("Da jeg var lærer"), og flere af personerne i denne bog er virkelige.

 

Der er kun oversat to af Kondylakis' noveller til dansk:

 

"Da landsbyen blev græsk", Græske stemmer, Skrifola 1963 og "Genfærdet", Melina 1998

 

På torvet i Ano Viannos er der opstillet en buste af Kondylakis. Desuden har byens folkemindemuseum en lille udstilling om hans liv og levned.

 

 

Folkemindemuseet

 

      Kondylakis-udstilling