Folklore - Gamle håndværk
|
|||
Rakifremstilling eller kazánisma
|
|||
Selve fremstillingen |
Når man kun har en uges efterårsferie til sin rådighed, kan det være ret svært at
komme i kontakt med dem, der destillerer. Da destillationen hovedsageligt
foregår i ugerne 42, 43 og 44 og er afhængig af vejret, risikerer man let, at tidspunktet for brændingen
falder uden for den periode, man er på øen. Og da selve destillationen som
sagt ikke er omgærdet med nogen form for særlig festligholdelse, kan det være svært -
ja næsten umuligt - at
få oplysninger om hos hvem, hvor og hvornår destillationen foregår.
|
|
|
Raki er et destillat af
masken efter vinproduktionen. Det vil sige, først presses druerne til
vinproduktion, dernæst får masken lov at stå i store beholdere i en måneds
tid - afhængigt af vejret. Man skal selvfølgelig være opmærksom på,
at masken ikke begynder at gære eller rådne, idet der ikke tilsættes nogle
kemikalierne eller andet, der kan forsinke processen. |
|
|
Jeg har været så
heldig at opleve to brændinger, begge i Chania amt. Den første foregik i en landsby
lidt syd for Vrises og den anden lidt uden for Alikianos.
|
||
Ved Vrises havde
Christos en kobbergryde (kazáni) på ca. 100 liter. Den var bygget
ind i en temmelig Storm P. lignende opbygning, der skulle sikre tilstrækkeligt
med varme og tæthed. Men lad ham selv fortælle om processen: |
|
|
I gamle dage brugte
man oliventræ som brændsel, men nu om stunder er det billigere at anvende affald
fra olivenproduktionen (pirínas). Jeg har udstyret ildstedet under
kazani med en blæsermotor, der forstærker varmen mange gange. Det er både
besparende og letter processen.
|
||
Låget, der har form af
en halvkugle med en åbning i toppen, er ligeledes lavet af kobber. På
denne åbning anbringes så et flere meter langt kobberrør, hvor dampen føres
frem gennem et stort vandkar, der afkøler dampen, som fortætter, og dernæst
løber ud af et lille rør ned i en "lettere brugt" plastikspand. For at
undgå at dampen slipper ud, bliver alle samlinger tætnet med
"zými": en blanding af mel, aske, cement og vand. Pga. varmen tørrer
blandingen lynhurtigt og skaber en tæt hinde, der på den anden side
nemt kan brydes op, når gryden igen skal tømmes og på ny fyldes til næste brænding. |
|
|
Efter en halv time
begynder de første dråber at dryppe ud. I starten er der tale om den såkaldte
"protoráki", der er for stærk til at drikke, men allerede
efter en halv liter når rakien ned på en mere menneskelig
alkoholprocent. Selve brændingen varer en times tid, indtil det næsten
kun er vand, der kommer ud af røret, idet alkoholprocenten bliver svagere
og svagere, efterhånden som processen skrider frem. |
|
|
Den stærke protoráki
kan blive i blandingen for at skabe en højere alkoholprocent, eller den
kan gemmes og bruges som massagemiddel ved forkølelsestilstande
- hvilket ofte var tilfældet i gamle dage.
|
||
Ud af de 100 liter
druemask kom der ca. 20 liter drikbar raki. I løbet af brændingen samler der sig naturligvis en betydelig mængde
udkogt druemask. Jeg forestillede mig, at det ville udgøre en glimrende
form for dyrefoder, men nej, blev jeg belært, det gider dyrene ikke sætte
tænder i. I stedet bruger man den som gødning til oliventræerne.
|
|
|
Der er også forskel på,
hvilke druer, der er egnede til destillering. De mørke druer er
bedst, idet de giver en langt højere alkoholprocent og dermed større
udbytte.
|
||
I gamle dage blev der
desuden fremstillet raki af figen og morbær, men det er kun nogle få
"feinschmeckere", der fortsætter den tradition - desværre.
|
||
|
||
Se den samlede billedserie | ||
|